Boswachterspad Kootwijk

Wanneer:
24 augustus 2023 hele dag
2023-08-24T00:00:00+02:00
2023-08-25T00:00:00+02:00

Aanmelden <<HIER>>

Ruige bossen, jeneverbessen en Veluws wild.
Een lange gevarieerde wandeling langs alles wat de Veluwe in Gelderland zo boeiend maakt. Op het boswachterspad door de bossen van Kootwijk ontdek je het stuifzand, de oude eikenbossen en jeneverbessen.
Boswachter Laurens Jansen: “Tijdens de Kootwijkwandeling kom je alles tegen

wat de Veluwe zo boeiend maakt. Ontdek het Kootwijkerzand, de prachtige jeneverbessen, de heide, het stuifzand en de ruige oude eikenbossen en gigantische Douglassparren. Wandelend over kleine, smalle kronkelende paadjes en brede
zandwegen beleef je de Veluwe.
Vanaf de hoge, droge zandgrond bij het Kootwijkerveen heb je een goed uitzicht op het water en de dodaars. Boven je hoofd hoor je de zwarte specht en het karakteristieke geluid van de raaf. De waardering voor deze route is op de website van Staatsbosbeheer erg hoog behalve van de mensen die in het weekend geconfronteerd werden met veel mountainbikers.
Ik heb het pad eind december 2019 met twee (schoon)dochters gelopen. Zij vonden het een prachtige route. En van mountainbikers hadden we maar een enkele keer “last”.
Wel is soms de A1 hoorbaar want ja, we lopen van boven de A1 naar onder de A1 en weer terug naar boven de A1. Die hinder zal in de zomer wat minder zijn dan in de winter als de loofbomen kaal zijn.
De route is op zichzelf 18,6 km lang, maar met een afwijking naar Kootwijk voor de lunch en ook even daarna naar de uitkijktoren en ver zicht op de uitgestrekte zandvlakte wordt het iets meer dan 20 km. Er is wel hoogteverschil maar je hoeft geen grote steile hellingen te verwachten.
De afstand vanaf de Parklaan via de A58 en A1 naar de parkeerplaats is 140 km heen en terug. Volgens de tabel van het Knooppunt is dat dan €7,- p.p. voor de meerijders.

Kosten
Meerijden: €7,00 te betalen aan de chauffeur bij vertrek.
Lunch +/- €15,00 bij’t Hilletje..

Piet Verhoeff