Floris V E3 Vreeland – Harmelen

Wanneer:
22 november 2023 hele dag
2023-11-22T00:00:00+01:00
2023-11-23T00:00:00+01:00

We beginnen deze wandeling bij Vreeland en volgen de Vreelandseweg gelegen naast de Vecht en komen op de Dorpsstraat in Loenen aan de Vecht. Passeren korenmolen De Hoop het was oorspronkelijk een dwangmolen, waar boeren verplicht waren hun graan te laten malen, de voorloper van de molen ging in 1900 verloren door een brand de nieuwe molen is uit 1901.

We vervolgen onze weg op het Jaagpad langs de Vecht en komen langs Fort Nieuwersluis dit is een fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het fort bleef nog tot 1997 in handen van het Ministerie van Defensie en kwam vervolgens in handen van Natuurmonumenten. Het heeft een recreatieve bestemming en is toegankelijk ook met rondleidingen.

We volgen de Rijksstraatweg en slaan linksaf bij het Laantje van Over Holland en komen bij het Amsterdam-Rijnkanaal waar we met veerpont De Aa het kanaal oversteken. Komen op de Ter Aaseweg gaan over de A2 en arriveren in Nieuwer Ter Aa. We verlaten het dorp en komen via Oud Aa bij het Boerenwandelpad Boterwal en vervolgens bij de Veenkade. Een veenkade of veendijk is een waterkering die geheel of gedeeltelijk opgebouwd is uit veen. Het gaat meestal om oudere, kleinere, secundaire waterkeringen. Het bijzondere van deze kades is dat ze niet door mensenhanden neergelegd zijn.

Passeren vervolgens Portengen het is een buurtschap met pure lintbebouwing die deel uitmaakt van de woonplaats Kockengen in de Utrechtse gemeente Stichtse Vecht. Komen vervolgens langs Paviljoen Toren De Grote Sniep, de Grote Sniep ligt in een natuurgebied Groot Wilnis-Vinkeveen. Dit gebied wordt ontwikkeld en onderhouden door de lokale boeren waarbij er gekeken wordt naar duurzamere watersystemen, minder bodemdaling, een vitale landbouw en weidse recreatie.

We blijven op de Veenkade lopen langs de Bijleveld en komen bij Voetveer Joostendam die ons over de Groote Heicop brengt om langs de Bijleveld richting Kockengen te lopen. Kockengen is een dorp en voormalige gemeente tot Kockengen behoren ook de buurtschappen Gieltjesdorp, Laag-Nieuwkoop, Portengen en Spengen. Gaan via de Nieuwstraat en de Voorstraat het dorp weer uit en komen op een graskade langs de Bijleveld te lopen Komen op de Wagendijk en gaan de Hollandse Kade op waar we aan het eind linksaf slaan om richting Gerverscop te gaan eindpunt van deze wandeling.

Een wandeling met veel natuurpaden

Fort Nieuwersluis
Toren De Grote Sniep
Voetveer Joostendam

Geïnteresseerden kunnen zich opgeven via de mail: wandelen@knooppuntmontfoort.nl

 

Deel 1 Floris de Vijfde pad

Deelname aan de wandelingen is geheel voor eigen risico van de deelnemer!