Floris V E6 Groot-Ammers – Kinderdijk

Wanneer:
17 april 2024 hele dag
2024-04-17T00:00:00+02:00
2024-04-18T00:00:00+02:00

We beginnen de laatste etappe van het eerste deel van het Floris de Vijfde pad vlak bij Groot-Ammers en lopen langs de lek naar die plaats blijven aan de buitenkant van het dorp en komen via de Voorstraat, de Sluis en de Ammersekade op de Boven-Tiendweg een pad door de polder deze blijven we ongeveer 3 kilometer volgen

Gaan via de Halfweg ,Randweg en de Beneden-Tiendweg naar het dorp Streefkerk. De oorspronkelijke naam is Streveland. Toen de kern groeide en men ging nadenken over de bouw van een kerk veranderde de naam in Streefkerk. De kerk uit 1495 staat centraal in het dorp bovenop een donk, waardoor deze vanuit de wijde omgeving te zien is.

We blijven op het pad Beneden-Tiendweg en passeren de achtkante grondzeiler Dit is de middelste van de drie ondermolens die de polder Streefkerk bemaalden. De twee andere zijn verbrand. Al in 1761 stond de molen hier. We lopen naar de Lekdijk en gaan richting Nieuw Lekkerland verlaten de Lekdijk en lopen om het dorp heen komen op de Boezemkade en passeren de Lage Molen.

De Kleine of Lage Molen is een grondzeiler aan de Boezemkade. Hij is gebouwd in 1761 ter vervanging van een eerdere wipmolen die door storm zwaar beschadigd was geraakt. De Kleine of Lage Molen behoort tot de Kinderdijkse molens. Verder op de Boezemkade staat de De Hoge Molen dit is een poldermolen. Hij is gebouwd in 1740 en behoort ook tot de Kinderdijkse molens. De Hoge molen functioneerde als bovenmolen en maalde het water van de lage boezem naar de hoge boezem. We komen weer op de Lekdijk en lopen naar Kinderdijk eindpunt van deze wandeling.

Een wandeling tussen de polders en molens.

Hervormde Streefkerk
Achtkante grondzeiler bij Streefkerk
Polder bij Nieuw -Lekkerland

Geïnteresseerden kunnen zich opgeven via de mail: wandelen@knooppuntmontfoort.nl

=

 

Deel 1 Floris de Vijfde pad

Deelname aan de wandelingen is geheel voor eigen risico van de deelnemer!