Jeu de Boules

Wanneer:
2 september 2024 @ 13:30 – 15:30
2024-09-02T13:30:00+02:00
2024-09-02T15:30:00+02:00
Waar:
Kasteelplein (bij appartementen)
Kosten:
Gratis
Contact:
Mieke Renne
06 18228968

Als het weer het toelaat kan men het hele jaar door het spel spelen op de gemeentelijke Jeu de Boules baan op het Kasteelplein. We beginnen om 13:30 uur tot ongeveer 15:30 uur.

De regels van het spel zijn zo geleerd en eigen “Boules” heb je niet nodig, want die zijn aanwezig. Maar heb je die wel, dan kun je die natuurlijk meenemen. Immers met je eigen ballen gooi je het best.  

Kosten zijn er niet aan verbonden.

We houden regels van het Petanque aan, zoals ze hieronder vermeld staan. Jeu de Boules is de verzamelnaam voor alle spellen die met metalen ballen gespeeld worden. Petanque is  de variant die hoofdzakelijk in Frankrijk en ook in Nederland gespeeld wordt.

Krijg je er zin in en wil je mee doen, kom dan maandagmiddag naar de baan. Je kunt ook even bellen (zie boven) of e-mailen met Mieke Renne.

Gedurende de wintermaanden wordt er bij goed weer gewoon doorgespeeld.

Eenvoudige spelregels

Petanque wordt met twee teams van 2 of 3 spelers gespeeld. Iedere speler speelt met 2 of 3 ballen (boules). Er mogen niet meer dan 12 boules in het spel zijn.

Bij 1 tegen 1 speler (tête-à-tête) en bij 2 tegen 2 spelers (doublette) speelt iedere speler met 3 boules; bij 3 tegen 3 (triplette) met 2 boules.

  1. Petanque wordt met twee teams van 2 of 3 spelers gespeeld. Iedere speler speelt met 2 of 3 ballen (boules). Er mogen niet meer dan 12 boules in het spel zijn. Bij 1 tegen 1 speler (tête-à-tête) en bij 2 tegen 2 spelers (doublette) speelt iedere speler met 3 boules; bij 3 tegen 3 (triplette) met 2 boules.
  2. De spelers gebruiken metalen boules met een diameter tussen de 7.05 en 8 cm en met een gewicht tussen de 650 en 800 gram. Het doelballetje (but) is van hout of kunststof met een diameter van tenminste 25 en ten hoogste 35 mm; elke kleur is toegestaan.
  3. Er wordt geloot welk team mag beginnen. De winnaar (team 1) trekt op 1 meter van elk obstakel een cirkel met een diameter tussen de 35 en 40 cm of als er gebruik wordt gemaakt van een voorgefabriceerde cirkel, dan moet deze een binnendiameter hebben van 50 cm. De voeten van de speler moeten in de cirkel blijven tot de but of boule de grond raakt. Een speler van team 1 werpt de but op een afstand tussen de 6 en 10 meter op meer dan 1 meter van een uitlijn of obstakel. Vervolgens werpt een speler zijn of haar eerste boule en probeert zo dicht mogelijk bij de but te plaatsen.
  4. Een speler van team 2 stapt in de cirkel en probeert zijn boule dichter bij de but te werpen of de eerste boule weg te ketsen (tireren of schieten). Het team, dat de but het dichtst bij de but legt heeft de leiding.
  5. Wanneer het tegenstanders lukt hun boule beter te plaatsen, dan hebben zij de leiding.
  6. Daarna spelen de spelers van het team dat niet de leiding heeft hun boules totdat zij de leiding hebben.
  7. Wanneer een team geen boules meer heeft, werpen de spelers van het andere team hun resterende boules en proberen deze zo dicht mogelijk bij de but te werpen.
  8. Wanneer alle boules zijn gespeeld worden de punten geteld. Het winnende team krijgt voor elke boule die dichter bij de but ligt dan de dichtstbijzijnde van het verliezende team, één punt.
  9. Eén van de spelers van het winnende team trekt hierna een nieuwe cirkel en werpt de but, enz. De winnaar is het team dat het eerst 13 punten heeft.

Als je het zo leest lijkt het erg ingewikkeld maar in de praktijk valt het reuze mee. Al heel vlug ken je regels en geeft het spel je veel plezier.

Jeu de boules is een oude sport