K2C den Bosch

Wanneer:
17 april 2024 hele dag
2024-04-17T00:00:00+02:00
2024-04-18T00:00:00+02:00

Woensdag 17 april 2024. We gaan naar Den Bosch toe! Zoete lieve Gerritje, we gaan naar Den Bosch toe, zoete lieve meid!

We beginnen in het centrum, tegenover de kathedraal van de St. Jan, met 2 kopjes koffie of thee en een echte Bossche Bol van Jan de Groot! Dat hoort bij Den Bosch.

Het is 300 meter lopen naar de beide musea, die naast elkaar liggen.

Het eerste museum is Het NoordBrabants museum. Hier wordt het een ontdekkingstocht naar waar je thuis is. De tentoonstelling heet Imagine Home. Thuis is waar ik ben. Zoveel mensen zijn aan het zwerven over de wereld.

Thuis is meer dan een huis. Het is de geur van zeep, de smaak van je lievelingsgerecht, het geluid van een tikkende klok aan de muur. Een gevoel van veiligheid, van geluk, of juist van pijn of melancholie. Want wat betekent ’thuis’ als je gedwongen ontheemd bent? Als het geen fysieke plek is, of de spullen om je heen, waarin zit dán het thuisgevoel? En hoe houd je dat gevoel vast, als je geen huis meer hebt?

Dat laten deze kunstenaars zien.

In de tentoonstelling Imagine Home laten dertien toonaangevende kunstenaars uit Afghanistan, Libanon, Oekraïne, Palestina, Syrië, Tunesië, Zuid-Afrika, Zwitserland en Nederland zien, hoe zij ontheemd zijn ervaren.

Zo creëerde de Afghaanse kunstenaar Narges Mohammadi voor haar installatie Passing Traces een smalle gangachtige ruimte, die ze volplakte met 700 kilo Perzisch halva – een Afghaanse lekkernij. Een zoete herinnering, maar ook de smaak van verlies.

Of het werk van de uit Libanon gevluchte Stéphanie Saadé: de kunstenaar bewerkt bestaande voorwerpen, zoals een kinderdekentje, met persoonlijke gebeurtenissen uit haar leven.

Het tweede museum is Het Design museum. Het is een museum voor design en vormgeving.

We krijgen een rondleiding door dit museum en er zijn hier diverse tentoonstellingen, die zeer interessant zijn. O.a.:

Loan Favan, de serie Tanem Fiuja een serie sieraden en ornamenten op het snijvlak van technologie en het menselijk lichaam;

De stoel, de lamp, de vaas en… de theepot; hierin worden ontwerpen van diverse kunstenaars vertoond.

Dance – design van een cultuur, hierin ontdek je het verleden, het heden en de toekomst van de elektronische dansmuziek;

Mannen, vrouwen en hun apparaten. Niet alleen de huishoudelijke apparaten zelf, maar ook hun verpakkingen en de advertenties vertellen je alles over de maatschappelijke verhoudingen van die tijd.

In beide musea is er een rondleiding van 11.15 tot 12.15 uur en vervolgens van 13.30 uur tot 14.30 uur

Met een rondleider hoor je meer dan je ooit in je eentje zou ontdekken.

Vragen wordt op prijs gesteld.

Je hebt daarnaast dan nog tijd om een kijkje in de rest van het museum te nemen, of de St. Jan in te gaan.

Om 15.45 uur rijden we weer richting Montfoort en Linschoten.

Team K2C