Limespad E10 Renkum – Arnhem

Wanneer:
15 maart 2023 hele dag
2023-03-15T00:00:00+01:00
2023-03-16T00:00:00+01:00

Woensdag 15 maart etappe 10 van het Limespad deze gaat van Renkum naar Arnhem een afstand van 21 km.

Via de Kerkstraat en de Dorpstraat in Renkum lopen we richting Neder-Rijn gaan een klaphek door en volgen het pad langs de oever van de Neder-Rijn bij hoogwater zullen we de alternatieve route moeten volgen.  We passeren de Heelsumse Beek een uitloper van de Neder-Rijn wandelen  onder de A50  door en gaan richting de Boersberg.

De Boersberg is een gebied met veel hoogteverschil. In de ijstijd duwden grote ijsmassa’s de bodem omhoog en zo ontstonden de zogenaamde stuwwallen gaan verder richting de uitkijktoren.  Vanaf de uitkijktoren op rand van Veluwemassief heb je een fantastisch uitzicht over de boomkronen van de kenmerkende hellingbossen. Je kijkt over de Neder-Rijn en kasteel Doorwerth. Bij mooi weer zie je zelfs Nijmegen in de verte. We lopen verder en komen bij Kasteel Doorwerth, Kasteel Doorwerth is een stoer, middeleeuws kasteel waar je kunt beleven hoe er vroeger op een landgoed werd geleefd. In het kasteel zijn vier collecties samengebracht: de fraai ingerichte kasteelvertrekken, het Nederlands Jachtmuseum, de Nationale Bosbouwcollectie en Museum Veluwezoom.

We lopen om het Kasteel heen en komen via een bospad bij Landgoed Duno. De Duno herbergt veel cultuurhistorische schatten. Zoals de Hunnenschans, een middeleeuwse ring-walburcht (nu rijksmonument). Bijzonder is ook de hoeveelheid cementrustiek in de tuin, die fraai geïntegreerd is in het heuvelachtige landschap. De Duno is bijzonder, omdat de steile hellingen van de stuwwal hier heel dicht op de uiterwaarden en de Neder-Rijn liggen dat is uniek in Nederland. Lopen door naar Heveadorp en komen uiteindelijk uit bij de Neder-Rijn.

Op de veerweg  nabij het Drielse veer is in de Neder-Rijn  in 1895 een Romeinse schat opgebaggerd, bestaande uit meer dan 200 bronzen voorwerpen en deze unieke schat heeft een plek gekregen in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Via de veerweg komen we in  Oosterbeek passeren de Oude Kerk het gebouw heeft de status van rijksmonument. Gaan middels de polderweg weer richting de Neder-Rijn en komen uit bij camping Oosterbeeks Rijnoever lopen via Klompenpad Rosandepad langs het Grindgat en komen via  Landgoed Mariëndaal in Arnhem.  Gaan de Neder-Rijn over via de Nelson Mandelabrug die de Arnhemse binnenstad en Arnhem-Noord verbindt met Arnhem-Zuid eindpunt van deze wandeling.

Een wandeling door landgoederen met glooiend landschap.

Heelsumse-beek
Kasteel Doorwerth
Landgoed Duno

Geïnteresseerden kunnen zich opgeven via de mail: wandelen@knooppuntmontfoort.nl

Overzichtkaart Limespad

Klik op de kaart voor grotere versie


Deelname aan de wandelingen is geheel voor eigen risico van de deelnemer!