We beginnen op de Meginhardweg in Arnhem en lopen naar Meinerswijk dit is een uiterwaardengebied gelegen op de zuidelijke oever van de Rijn tegenover het centrum van de stad Arnhem. Oorspronkelijk was het gebied “Meinerswijk” vooral gekenmerkt door steenfabrieken. De vele waterpartijen zijn dan ook ontstaan door het afgraven van rivierklei en zand. Van de drie steenfabrieken die hier gevestigd waren zijn er nog twee als zodanig aanwezig, maar niet meer in bedrijf. De vroegste sporen van bewoning van het gebied gaan terug tot de tijd van het Romeinse Keizerrijk. In het gebied liggen een aantal cultuur-historische objecten en een buurtschap De Praets. In het Arnhemse stadsdeel Meinerswijk ligt het enige Gelderse limesfort Levefanum Het fort is waarschijnlijk aangelegd rond het jaar 15 n.chr Het fort lag strategisch tegenover de monding van de voorloper van de IJssel, die toen nog afwaterde in de Rijn.
We lopen verder richting Elst, Elst was een belangrijk religieus centrum en telt maar liefst de fundamenten van drie tempels én een Romeins badhuis of villa. Onder de Grote kerk liggen de resten van een grote Gallo-Romeinse tempel mogelijk even hoog als de huidige Grote Kerk, namelijk 15 meter. Het was daarmee één van de grootste tempels. ten noorden van de Alpen.
Gaan de A325 over en komen in Park Bredelaar een landschapspark tussen Arnhem en Nijmegen die is gebaseerd op een oude Betuwse buitenplaats van weleer. Bij Park Bredelaar vind je een oude bongerd, een uitkijktoren, een sfeervolpocketpark én een moestuin met vergeten groente. Volgen het RijnWaalpad en gaan onder de A15 door en komen in Ressen een kerkdorp in de provincie Gelderland en vervolgens bij sportvelden in de noordwestelijke buitenwijken van Bemmel. Komen op de Ressensestraat en gaan Park Lingezegen in een nieuw stukje natuur het groen heeft nog even tijd nodig om zich volop te ontwikkelen. Planten en dieren kunnen de zone gebruiken als leefgebied. Speciaal voor de verbindingszone is de oever van de Bemmelse Zeeg minder stijl gemaakt waardoor een goed leefgebied ontstaat voor veel soorten planten en dieren. Ook is er een stukje bos en bloemrijk grasland aangelegd. Het bos is aangeplant in samenwerking met het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, ter compensatie van boskap bij de ontwikkeling van het museum. Komen al lopend in het natuurgebied op de Zandsestraat het eindpunt van deze wandeling.
Een wandeling door waterrijk gebied en nieuw aangelegd natuur.
Geïnteresseerden kunnen zich opgeven via de mail: wandelen@knooppuntmontfoort.nl
Deelname aan de wandelingen is geheel voor eigen risico van de deelnemer!