Etappe 12 onze laatste etappe van het Limespad, we beginnen op de Zandsestraat en gaan Park Lingezegen in een landschapspark In het park wordt plaats geboden aan landbouw, recreatie en nieuwe natuur. Het totale oppervlak bedraagt 1700 hectare. Komen in landgoed Doornik, er is recent veel bos aangelegd, toch wandel je hier over een eeuwenoud landgoed. Je komt langs de biologische moestuin Lentse Aarde, met een overdaad aan fruitbomen, bloemen en groenten.
Het Limespad klimt een dijk op en na het intieme landgoed liggen opeens de weidse uiterwaarden van de Waal aan je voeten je kijkt uit over de uiterwaarden en naar Nijmegen. Verderop verruil je de asfaltweg voor een schelpenpaadje dat eerst langs een rivierkazemat van drie verdiepingen voert – een rijksmonument – en vervolgens langs een bijzonder kunstwerk: een gigantische Romeinse helm. ‘Het gezicht van Nijmegen’ heet het kunstwerk, gemaakt door kunstenaar Andreas Hetfeld. Inspiratie was een van de bekendste bodemvondsten van Nijmegen: een verzilverde Romeinse ruiterhelm van 2000 jaar oud, opgebaggerd uit de Waal in 1915. Die helm is een van de pronkstukken van Museum Het Valkhof.
Het oeverpaadje passeert vogelrijke uiterwaarden en zandstrandjes langs de Waal. Je gaat brug na brug onderdoor. Een van die bruggen beklim je, De Oversteek. Hier staken in september 1944 tijdens operatie Market Garden geallieerden de rivier over. Na De Oversteek kom je in Nijmegen je passeert de monumentale Sint-Stevenskerk uit 1243. Een prachtige kerk die zwaar beschadigd werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door geallieerde bombardementen. Je loopt langs de fraaie historische panden die rond de kerk staan en kom op de Grote Markt, met z’n fraaie historische panden en z’n levendige terrasjes.
Na de drukte van het centrum zoek je de Waal weer op, waarna je omhoog klimt naar het Valkhof, een hooggelegen stadsparkje op deze strategische heuvel bouwden de Romeinen een vesting en Karel de Grote een paleis. Met z’n monumentale bomen, de fraaie Sint-Nicolaaskapel, de schilderachtige Barbarossa-ruïne en uitzichten over de Waal. Je passeert museum Het Valkhof met alle Romeinse bodemvondsten die ze hier tentoonstellen waaronder de puntgave verzilverde helm. Je loopt verder richting Berg en Dal eerst door woonwijken, maar later de bossen van het Rijk van Nijmegen. Je komt langs een plek waar de Romeinen 2000 jaar geleden een aquaduct bouwden nu gaat de tocht over kleine aarden paadjes door pittige heuvels met houten trapjes. Je komt langs hotel De Holthurnsche Hof, dat verscholen ligt tussen monumentale bomen. Maar de historie van deze plek is nog interessanter: hier heeft de grootste Romeinse fabriek van aardewerk en dakpannen gestaan. Over een stijgend paadje met houten treden klim je naar het eindpunt De Duivelsberg,
Een pittige laatste wandeling we hebben het Limespad van Katwijk a Zee tot Berg en Dal in totaal 251,6 kilometer gelopen.
Geïnteresseerden kunnen zich opgeven via de mail: wandelen@knooppuntmontfoort.nl
Deelname aan de wandelingen is geheel voor eigen risico van de deelnemer!