Limespad E7 Odijk-Wijk bij Duurstede

Wanneer:
2 november 2022 hele dag
2022-11-02T00:00:00+01:00
2022-11-03T00:00:00+01:00

We beginnen de wandeling op het jaagpad bij Odijk na circa 2 km passeren we Kasteel Beverweert een van oorsprong 13e-eeuws kasteel, gebouwd op een eilandje langs de Kromme Rijn. Het kasteel ooit in handen van een telg uit de Oranje Nassau familie. Nu heeft schilder Geert Jan Jansen er zijn atelier en expositieruimte. Hij wordt door vriend en vijand beschouwd als de grootste kunstvervalser van de afgelopen eeuw.

We lopen verder en zien de 12e -eeuwse tufstenen toren van de Sint Stevenskerk boven het middeleeuwse brink dorp Werkhoven uitsteken. Het is een van best bewaarde romaanse kerktorens van Nederland.  Als we Werkhoven achter ons hebben gelaten volgen we de Oude Kromme Rijn, een zijarm van het toch al kleine riviertje de Kromme Rijn. Na een ommetje langs de Oude Kromme Rijn lopen we via een graspad langs de oever van de Kromme Rijn naar Cothen. Bij Cothen zijn vondsten gedaan die duiden op bewoning in de Romeinse tijd. In Cothen bevindt zich één van de oudste bruggen over de Kromme Rijn. Op deze plek liep een middeleeuwse weg vanuit Wijk bij Duurstede naar Doorn.

We verlaten het dorp en komen even verderop langs een poortgebouw met aangebouwd koetshuis behorende bij de buitenplaats Rhijnestein, in kern daterend uit de veertiende-eeuw. We volgen de Kromme Rijn en komen in Wijk bij Duurstede. Tijdens de Romeinse tijd bevond zich op de plek van het huidige Wijk bij Duurstede een Romeins castellum, wellicht Levefanum. Lopen door het park de gebastioneerde omwalling is in de 19e eeuw omgevormd tot een park waar de Romeinse Limes­ route doorheen gaat en passeren het middeleeuwse kasteel Duurstede met de meer dan veertig meter hoge woontoren en komen tenslotte bij het eindpunt van deze wandeling.

Een wandeling door en langs verschillende dorpen met veel natuur en cultuur.

Kasteel Beverweert
Pad langs de oude kromme rijn
Kasteel Duurstede

Geïnteresseerden kunnen zich opgeven via de mail: wandelen@knooppuntmontfoort.nl

Overzichtkaart Limespad

Klik op de kaart voor grotere versie


Deelname aan de wandelingen is geheel voor eigen risico van de deelnemer!