Limespad E8 Rijswijk – Lienden

Wanneer:
23 november 2022 hele dag
2022-11-23T00:00:00+01:00
2022-11-24T00:00:00+01:00

Rijswijk – Lienden

Na Wijk bij Duurstede wandel je het stroomgebied van de Neder-Rijn in aan de zuidkant ligt de Betuwe. De Betuwe lag net als nu, ingeklemd tussen de Rijn en de Waal. Het is ook niet toevallig dat het in de Betuwe wemelt van de appel-, peren - en kersenbomen. De stroomruggen zijn uitermate geschikt voor tuinbouw en fruitteelt.

We volgen vanaf Rijswijk de Rijnbandijk richting Maurik. Bij Maurik heeft het vermoedelijke Castellum Manaricium gelegen. Het castellum lag op de oever van de Rijn. Tegenwoordig loopt de Rijn niet meer waar hij vroeger liep, hierdoor is de exacte locatie van het castellum lastig te achterhalen. Hoewel er nooit overtuigende grondsporen zijn gevonden die het bevestigen, zijn er bij baggerwerken vondsten gedaan die aan een dergelijk castellum toebehoren.

We lopen richting Eck en Wiel en komen vervolgens in buurtschap Luchtenburg in de gemeente Buren.  Via de Vossenpassenweg komen we weer op de Rijnbandijk langs de Neder-Rijn en komen in het buurtschap Bontemorgen. We lopen op de Rijndijk passeren de Nieuwe Waaij en volgen de Oude Rijn richting Lienden.

In Lienden zijn gouden Romeinse munten uit de vierde en vijfde eeuw gevonden. De jongste munt is van keizer Majorianus (457-461). De schat is vermoedelijk rond 460 na Chr begraven, niet lang vóór de definitieve val van het West· Romeinse rijk in 476. Het gaat om zogenoemde solidi, de Romeinse gouden standaardmunt uit de late vierde en vijfde eeuw.

We blijven de Rijndijk volgen en komen net voorbij Aalst bij de Provincialeweg het eindpunt van deze wandeling.

Een prachtige wandeling door de Betuwe.

fruitteelt in de Betuwe
eiland van Maurik
molen de Zwaan bij Lienden

Geïnteresseerden kunnen zich opgeven via de mail: wandelen@knooppuntmontfoort.nl

Overzichtkaart Limespad

Klik op de kaart voor grotere versie


Deelname aan de wandelingen is geheel voor eigen risico van de deelnemer!