Volgende Muziekbijeenkomst

Wanneer:
3 mei 2024 @ 14:00 – 16:30
2024-05-03T14:00:00+02:00
2024-05-03T16:30:00+02:00
Waar:
Antoniushof Knopenhofzaal
Kosten:
€ 6,- incl koffie/thee
Contact:
Jan Berend de Ruiter
0348-473140

LET OP: Het bestuur heeft voor ons becijferd dat de toegangsprijs naar € 6.-- zou moeten i.v.m. de gestegen zaal- en beamerhuur en de hogere prijzen van de consumpties. We verzoeken u om gepast te betalen.

3 mei 2024 van 14.00 - ca. 16.00 uur organiseren wij weer een muziekmiddag in de Knopenhofzaal van Antoniushof.
Kosten: € 6,-- incl. koffie of thee en een pauzedrankje (graag gepast betalen).
Een tipje van de sluier willen we alvast oplichten, al is nog niet het hele programma bekend.
De Rhapsody in Blue van George Gershwin omdat deze 100 jaar geleden op 12 februari 1924 in première ging. Bandleider Paul Whiteman van de Palais Royal Band had Gershwin gevraagd een stuk te schrijven omdat hij gecharmeerd was van Gershwin’s opera Blue Monday.
Op 3 januari zag Gershwin bij toeval en affiche hangen waarop het concert met nieuwe Amerikaanse muziek werd aangekondigd en daar stond op dat Gershwin aan een jazzsymfonie zat te werken. In de daarop volgende weken schreef Gershwin de American Rhapsody, die op aandringen van zijn broer werd gewijzigd in Rhapsody in Blue.
Oorspronkelijk was het een werk voor twee piano’s.
De arrangeur van Paul Whiteman’s orkest, Ferde Grofé, trok bij Gershwin in en begon met het arrangeren terwijl Gershwin nog aan het componeren was.

We hebben een opname gevonden die in een film uit 1930, King Of Jazz met Paul Whiteman, werd gespeeld door het zelfde orkest waarmee het stuk in première ging.
Voi che sapete van W. A. Mozart uit Le nozze di Figaro.
Ter herinnering aan Patricia Burda Janečková (Münchberg, 18 juni 1998 – Ostrava, 1 (oktober 2023). We lieten al meer van deze sopraan horen. Zij overleed in oktober vorig jaar op 25 jarige leeftijd aan borstkanker.
Van Aram Khachaturian het Adagio of Spartacus and Phrygia uitgevoerd door het UNC Symphony Orchestra. Deze muziek werd gebruikt in een TV serie. Tussen 1971 en 1980 verschenen 91 afleveringen in acht jaargangen dus die muziek zal herinneringen oproepen. De hoofdrolspeler deed in de jaren zeventig, volgens de pers, vrouwenharten over de hele wereld sneller kloppen in deze klassieke BBC-serie. Wij hebben wat beelden uit die TV serie ingevoegd.

We laten ook wat verzoeken horen waar op onze laatste muziekmiddag naar werd gevraagd.

Conquest Of Paradise gezongen door de Maastrichter Staar bij een concert op het Vrijthof tijdens een van de Vrijthof-concerten het orkest van André Rieu.

Het bekende duet uit de Parelvissers van Georges Bizet met de tenoren Matthew Polenzani (Nadir) en Mariusz Kwiecień (Zurga).

De triomfmars uit Aida vanuit de Arena in Verona. Een muzikaal spektakel met veel zangers en dansers.

Het Georgische koor Basiani zingt Suliko. De tekst de Georgische dichter Graaf Akaki Tserteli in 1895 en in hetzelfde jaar gepubliceerd. Zijn nicht Varenka Tsereteli (1874-1948), componeerde de muziek. “Ik zocht het graf van mijn geliefde, ik kon het niet vinden, het was verloren gegaan!”

VOCES8 zing a capella 'Locus Iste' van Anton Bruckner. Voor mij, toen ik het vond, een 3 minuten durend kippenvelmoment.
Een mooie kooruitvoering van de Bohemian Rhapsody door het Bel Canto Choir Vilnius.

Ook een kort stukje Mariachi. Deze muziekstijl uit Mexico is een mengeling van Mexicaanse folklore en de invloed daarop van de Spaanse orkesten die daar speelden in de 19e eeuw. De muziek komt oorspronkelijk uit de westelijke deelstaat Jalisco.
We hopen u op 3 mei te verwelkomen.
Chris en Jan Berend.

Omdat we de datum, vanwege organisatorische redenen, niet heel lang van te voren vast kunnen leggen, kunt u zich abonneren op de klassieke muzieknieuwsbrief die één of twee weken voor een muziekmiddag toegestuurd wordt. U kunt zich aanmelden door <<HIER>> te klikken.

Uw naam en mailadres invullen en als interesse gebied het rondje Ja onder klassieke muziek aanklikken (wordt zwart). U krijgt dan de eerstvolgende klassieke nieuwsbrief per mail toegestuurd.