Op woensdagmorgen 8 mei ging de wekker voor de schrijfster van dit verslag heel vroeg af.
Navraag bij deelnemers aan de bustocht bevestigde dat dit voor meer aanwezigen gold.
Volgens de weersberichten in de voorgaande dagen zou het zonnig worden. Dit viel helaas tegen. Zon is er niet gezien en er was een koude wind, maar het bleef overwegend droog.
Op 8 uur vertrokken de bussen uit Montfoort en om 8.15 uur stapten de deelnemers uit Linschoten in.
De reis ging naar Zeeland. De eerste stop was de koffiestop met de Zeeuwse bolus op de Grevelingendam in restaurant Grevelingen. We hadden vanuit het restaurant een mooi uitzicht op de mosselbanken. Volgens ingewijden ligt het mosselzaad drie jaar lang te groeien op deze banken voordat de mossel de voor de consumptie gewenste omvang zal hebben.
Na de koffie ging de tocht verder naar Zierikzee voor een boottocht op de Oosterschelde naar de plaats waar zeehonden zich ophouden op de zandbanken. Voor sommige deelnemers was de weg naar de aanlegsteiger een lastig te nemen obstakel. Gelukkig werd er voor de terugtocht na de boottocht voor hen een auto geregeld.
De bemanning gaf interessante informatie over de ontwikkeling van de haven in Zierikzee. Hierdoor is het voor grotere boten mogelijk om aan te meren.
Gelukkig voldeden de zeehonden aan de verwachting en waren ze aanwezig op de zandbank waar ze zich uitgebreid lieten bewonderen. Ze waren er in alle maten, grote en kleine.
Volgens de bemanning lagen er ongeveer 80 zeehonden.
Tijdens de tocht na het bezichtigen van de zeehonden werd de lunch geserveerd met uiteraard de bekende croquet. De bemanning kwam regelmatig langs om te zorgen dat er voor iedereen voldoende verschillende soorten brood en beleg was.
Na de boottocht ging het met de bus naar het Watersnoodmuseum. Dit museum is gevestigd in de laatste caissons die gebruikt zijn om het laatste gat te dichten dat in de dijk geslagen was door de zee in de nacht van 1 februari 1953.
In het museum werden persoonlijke eigendommen van overledenen getoond met daarbij het verhaal waar het object gevonden was. Ook werden films getoond met interviews van overlevenden. Deze verhalen en ook de voorwerpen die getoond werden waren aangrijpend. De beelden van de ravage, de foto’s van het verdronken vee en de interviews gaven duidelijk weer wat een impact een dergelijke ramp heeft op de mensen die erbij betrokken waren.
Na twee uur in het museum ging een ieder weer terug naar de bus.
Echter het vertrek werd opgehouden doordat twee mensen buiten het museum de verkeerde kant waren opgelopen en daardoor verdwaald waren. Maar dit kwam goed, na zoeken werden ze gevonden en konden we vertrekken naar het restaurant Grevelingen waar we het afsluitende diner hadden.
Tijdens dit diner heeft onze nieuwe voorzitter Gé Vendrig zich voor zover nodig, voorgesteld aan de aanwezigen.
Het eten smaakte goed, de gesprekken waren geanimeerd.
Rond 19.30 uur werd de terugtocht hervat en rond 20.30 uur kwamen de bussen weer in Linschoten en Montfoort aan.
Hiermee was er een eind gekomen aan een geslaagde tocht naar Zeeland.
Jan van Rooijen en Mieke Verschuur-van Deuren
Om alle foto’s te bekijken klik <<HIER>.