klassieke Muziek Beethoven

Beste muziekvrienden,

Omdat de situatie rond het Covid-19 virus de komende maanden niet zal veranderen willen we toch proberen elkaar te laten delen in onze muziekkeuzes.
Een computermonitor is geen grote zaal in het Antonius.
Er is veel mooie klassieke muziek te zien en te horen op You Tube.
Als iemand ideeën heeft die hij of zij graag wil delen met andere liefhebbers kunnen we op deze manier met elkaar in contact blijven.

Dit jaar is het Beethovenjaar, omdat Beethoven 250 jaar geleden geboren is.

Ludwig van Beethoven (geboren te Duitsland Bonn op 16 december 1770 – gestorven te Oostenrijk Wenen op 26 maart 1827) was een Duitse componist. Beethoven is over de hele wereld bekend, zijn stukken kent haast iedereen wel.
Beethoven wordt dan ook gezien als Duitslands bekendste componist. Samen met Wolfgang Amadeus Mozart en de Joseph Haydn behoort hij tot de Eerste Weense School. Eigenlijk lijken de stijlen van deze drie componisten erg veel op elkaar. Beethoven woonde een groot gedeelte van zijn leven in Wenen, toen het centrum van de klassieke muziek. Ook kopieërde hij vaak onbekende stukken van Mozart.

Beethoven maakte veel bekende stukken, zoals de Vijfde symfonie, Für Elise en Moonlight sonata.
Zijn grootste stuk is toch wel de Negende symfonie. Deze wordt gezien als het hoogtepunt van de klassieke muziek en veel stijlen daarbuiten. Dit is erg knap, zeker als je beseft dat Beethoven toen hij die schreef al volledig doof was. Wat ook kenmerkend aan Beethoven is is zijn haar, erg wild was en laat zien hoe hard hij werkte voor zijn stukken.

Beethoven heeft vermoedelijk zijn muzikaliteit deels geërfd van zijn ouders. Zijn vader was namelijk ook zanger. Hij heette Johan van Beethoven en was getrouwd met Magdelena Keverich. De familie kwam oorspronkelijk uit Mechelen, maar het tussenvoegsel "van" kwam uit Nederland. Beethoven is vermoedelijk afgeleid van de Belgische plaats Bettenhoven.
Bron: Wikipedia

Piet Verhoeff heeft een selectie  gemaakt van een aantal mooie opnamen, die hiernaast te beluisteren zijn.

Heeft u zelf een mooi Muziekstuk op You Tube ontdekt?
Mail dit dan naar Chris Koetsier.
Dit nummer wordt dan in de volgende Klassieke Nieuwsbrief opgenomen.

Für Elise

Strijkkwartet 13 in Bes-majeur Opus 130

Vioolconcert in d

Vijfde Symfonie

Zevende Symfonie

Missa Solemnis

Mondscheinsonate