Natte Neuzenwandeling 2024

Natte Neuzensandeling 2924

 

Foto's Klik <<HIER>>

Verslag Natte Neuzen Wandeling
Op woensdag 24 januari vertrokken we van Linschoten en Montfoort met 7 auto’s en 29 deelnemers naar Hollandsche Rading voor de traditionele Natte Neuzen Wandeling. Deze keer lopen we net als vorig jaar een etappe van de inmiddels bekende HUG wandelingen. Vorig jaar was dat etappe vier en nu gaan we de vijfde doen. Die is nog niet beschreven op de site (www.hugwandelen.nl) en we lopen hem dus eigenlijk voor.
Vrijwel meteen wordt het ernst, want we beklimmen de 20 meter hoge Hengstenberg: een steil klimmetje en dus een echte kuitenbijter. Een klein eindje verder zijn we al op de tweede hug(berg), de Bosberg, maar die is voor een flink stuk afgegraven. We dalen weer af naar de begane grond en lopen langere tijd door de bossen om uit te komen bij het Hilversums Wasmeer. Hier werden vroeger de schapen gewassen. Er wordt even gerust en dan gaat de karavaan weer verder tot de grenspaal tussen Holland en Utrecht.

 

Over deze grens is voeger veel onenigheid geweest, want de graaf van Holland en de bisschop van Utrecht waren in de middeleeuwen bepaald geen goede vrienden. Onze versterkte steden Montfoort, Woerden en Oudewater zijn daar ook nog getuigen van. Niet heel veel later komt onze lunchgelegenheid in zicht. Hier genieten we van een voortreffelijk maaltijd met als culinair hoogtepunt een boterham met kroket. Het volgende wandel hoogtepunt komt meteen na de lunch als we de Vuurscheberg overtrekken. Je moet wel goed opletten, want je bent erover voor je het weet. Vervolgens komen we bij een heuveltje, waar volgens de overleveringen een echo te horen zou zijn. We roepen we hard: “wie is de burgemeester van Wesel”, maar….. ga het zelf maar eens proberen!
Iets verderop is er nog een diepe kuil, waarvan men zegt dat hier een grot heeft gelegen. Die is lang geleden al ingestort. De foto van de groep is hier genomen. Na nog een poosje komen we bij een mooi uitzicht over De Stulp, een fraai heideveld. Dan komt het meest spectaculaire deel van de wandeling: een smal paadje op en af in de Stulpse Duinen. We lopen vervolgens langs de hekken van de tuin van paleis Soestdijk en komen langs ons laatste bergje: de Boterberg. Deze heeft niets te maken met de boterberg van de kerstboter uit de zestiger jaren, maar is waarschijnlijk een jachtbergje van het paleis geweest. We komen tenslotte nog door het Baarnsebos en zijn dan na 14.6 kilometer bij station Baarn. Daar missen we net de vorige trein, dus moeten we een halfuurtje wachten en rond half vijf nemen we afscheid van elkaar als we terug zijn in Hollandsche Rading. Een geslaagde wandeling, al zeg ik het zelf.
Okke Suurenbroek