Verlengde maandagmorgen wandeling Leerdam

Op maandagmorgen 13 mei 2024 verzamelen zich 24 wandelaars bij de sporthal Hofland om richting Leerdam af te reizen. Met 6 auto’s is het vervoer comfortabel geregeld en even voor 09.30 uur wordt onder een stralend blauwe hemel koers gezet naar de gemeente Vijfheerenlanden.
Na ruim een half uurtje rijden parkeren de auto’s op het parkeerterrein aan het riviertje de Linge tegenover het terrein van de glasfabriek in Leerdam.
De wandeling start op de Lingedijk en langs het glasmuseum gaat het richting Oosterwijk; daar gaan we de dijk af en de polder in.
Als een slang kronkelen we door het hoge gras langs de buitenrand van de Leerdamse bebouwing. Daarna steken we de Tiendweg over en duiken we een moerasachtig bos in waar allerlei soorten vogelgeluiden ons vergezellen.
Na de spoorwegovergang en een bospad wandelen we over een schaduwrijk fietspad over het Schapedijkje richting de velden van Leerdamse sportverenigingen.
In de driehoek op een kruispunt van wegen in de schaduw nemen we even de tijd bij een drietal picknicktafels om iets te eten en te drinken alvorens we de open polder in wandelen.
Via het Oosteinde weer terug naar het centrum van Leerdam, waar M’n Moeder, Grandcafé, de tafels heeft gedekt voor het nuttigen van een heerlijke lunch die vergezeld gaat van twee heerlijke drankjes.
Als iedereen heeft afgerekend en het toilet heeft bezocht, omarmen we het standbeeld van de glasblazers en wordt de groepsfoto gemaakt.
Al snel staan we bij het Hofje van mevrouw Van Aerden; de tuin is wel open gedurende de zomerperiode, maar helaas niet op maandag.
Het aldaar gestolen schilderij van Frans Hals (twee lachende jongens) kunnen we alleen maar bewonderen op papier. Het blijft een raadsel waar dit schilderij (waarde ca. 16 miljoen euro) zich bevindt.
We steken de Linge over en wandelen over de Zuiderlingedijk en ronden we het Galgenwiel tot we bij het bord van het Dirk Willemszoonpad komen nabij het stadje Asperen.
Het verhaal van Dirk Willemszoon is een triest verhaal. Gevangengezet in de winter van 1569 omdat hij doopsgezind wordt. Hij ontvlucht de gevangenis en over het ijs vlucht hij naar de vrijheid. De cipier heeft het in de gaten en achtervolgt hem over het ijs en zakt erdoor. Dirk redt de cipier en de cipier wil hem zijn vrijheid geven. De schout beveelt de cipier z’n werk te doen en arresteert Dirk opnieuw. Dirk Willemszoon wacht uiteindelijk de brandstapel. Door de straffe oostenwind komt het vuur niet verder dan zijn benen; hij lijdt verschrikkelijk. De aanwezige schout kan het niet langer aanzien en beveelt de beul: Doe die man een korte dood aan. In Asperen is een straatnaam naar Dirk Willemszoon vernoemd.
Na een korte wandeling langs de bebouwing van Asperen steken we de Linge weer over naar de parkeerplaats bij de glazen toren.
De prachtige wandeling zit erop; de voorspelde regen met onweer is uitgebleven tot we weer veilig thuis waren.

Johan de Jong, coördinator van deze wandeling

Wilt u alle foto’s zien klik dan <<HIER>>