Verlengde Maandagwandeling 2022

Eindelijk was het dan zover. Oorspronkelijk gepland voor maandag 16 maart 2020 met maar liefst 37 deelnemers. Nu maandag 27 juni 2022 met 17 wandelaars. Met 4 auto’s richting het Science Park aan de oostzijde van Utrecht gereden. Na geparkeerd te hebben in de grote parkeergarage op de 5e en 7e verdieping en vervolgens met de lift naar beneden gesuisd.

Na het maken van de eerste groepsfoto op weg gegaan in de richting van het 1e fort die dag: Fort Hoofddijk waar de Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht zijn gehuisvest. Met een Museumjaarkaart zijn die gratis te bezoeken. (Iets voor K2C?)
Het fort Hoofddijk rechts laten liggen nog wat strek- en rekoefeningen te hebben gedaan op de Utrechtse Universiteit en tussen de gebouwen van de Univer-siteit en de Hogeschool Utrecht door het landelijk gebied weer opgezocht.
Via het landgoed Amelisweerd en Rhijnauwen op zoek gegaan naar Fort bij Rhijnauwen, het grootste fort in de Nieuwe Hollandse Waterlinie (31 hectare), dat volledig verscholen ligt in het groen van het landgoed. Helaas is dit vandaag niet opengesteld, maar tussen het groen door zijn de contouren goed te zien.
Op naar de koffie in Theehuis Rhijnauwen. Daar op het terras aan de Kromme Rijn stond de tafel al klaar om 17 dorstige en hongerige wandelaars te ontvangen. Na het ‘bunkeren’ van een flinke appeltaart, al dan niet met slagroom, de wandeling voortgezet over het bunkerpad. Een pad tussen talloze bunkers door die er tijdens de 1e Wereld Oorlog in die omgeving zijn ‘rondgestrooid’.

 

 

 

 

 

Over de spoorlijn Utrecht - Arnhem en onder de A12 door naar het Fort bij Vechten. Nadat we ons over de lange brug en door de nauwe doorgang naar binnen hadden gewurmd, stonden we midden in in het Fort.
Temidden van 22 gebouwen, waar voor 16 miljoen bakstenen zijn gebruikt om ze in elkaar te metselen.
Aan de achterzijde van het fort weer naar buiten gewandeld, linksaf geslagen (had rechtsaf moeten zijn) en na een doorsteek staan we dan toch binnen de contouren van het Castellum Fecio dat in 1869 ontdekt is bij de aanleg van Fort bij Vechten. Het Castellum Fectio stamt uit het begin van de jaartelling, 4 of 5 jaar na Christus en is na een brand in 270 - 275 verlaten.
Op de bodem is te lezen welke gebouwen er hebben gestaan.

Via de Porta Decumana (Achterpoort) zijn we doorgewandeld naar het 4e Fort deze dag; Fort bij ’t Hemeltje. Midden in dit Fort, omringd door hoge wallen hebben we onze lunchpakketten geopend en leeggegeten.
Gelet op de nog aanwezige lege fusten en een serie rode dixies was daar het afgelopen weekend een flink feestje gehouden.
Na de 4 forten nu op naar de 4 lunetten in de stad Utrecht.

Dan moeten we wel de goede afslag nemen natuurlijk. Hoewel het ANWB-bord duidelijk Laagraven vermeldde, liepen we er straat aan straat voorbij, zodat we na een aantal meters toch weer op onze schreden moesten terugkeren.
Langs de plas Laagraven en over de lange fiets- voetbrug van de A12 belandden we langs het inundatiekanaal in de Utrechtse wijk Lunetten, waar op twee plaatsen een prachtige brug (die met schakels in elkaar zijn gemonteerd) delen van de stad met elkaar verbinden. Daar moest natuurlijk een foto van worden gemaakt.
Intussen begon het zachtjes te regenen voor we bij Lunet 4 en Lunet 3 aankwamen. Verscholen in het groen rijzen de verdedigingsgebouwen uit het water op.
Dan moet nog een barrière genomen worden om bij de twee andere Lunetten te komen. Via een lange trap komen we uit langs de Waterlinieweg. Lopen vervolgens over het voetpad over de brede sporen van de lijn en Utrecht - Arnhem, Utrecht - ’s-Hertogenbosch en de sneltram naar de andere zijde.
Daar de trap weer af om vervolgens langs Lunet 2 en Lunet 1 de Kromme Rijn te bereiken.
Over het Jaagpad, langs de herberg Het Oude Tolhuis om onder het viaduct van de A27 even te schuilen voor de regen, wat te drinken en te eten uit de rugzak om over het de campus van het universiteitscomplex de parkeergarage weer op te zoeken. De parkeerkosten te betalen, met de lift naar boven en net voor de spitsdrukte in stromende regen met de auto richting Montfoort.
We kunnen terugzien op een zeer bijzondere wandeldag.
Dank voor jullie sportieve deelname.

Johan de Jong

De foto's zijn  <<HIER>> te bekijken.