Verlengde Maandagwandeling 27 maart 2023

Verlengde maandagmorgenwandeling 27 maart 2023

Voor foto’s, klik <<HIER>>

Maandagmorgen 27 maart 2023 verzamelen 16 wandelaars zich bij de Sporthal Hofland voor de eerste verlengde maandagmorgenwandeling in dit jaar.

In de 4 auto’s wordt de navigatie ingesteld op Wijk bij Duurstede, Lekdijk-Oost 13. Het blijkt dat we dan uitkomen op de parkeerplaats van het Sportveldencomplex Mariënhove. Toch zien twee chauffeurs kans om bijna op de pont richting Tiel te belanden, maar gelukkig kon er net voor het water van de Lek worden gekeerd en wordt de afrit aan de binnenzijde van de dijk gevonden.

Eenmaal uitgestapt en de rugzakken omgehangen, klimmen we de Lekdijk weer op en krijgen we een prachtig uitzicht op de rivier. Hier kruisen twee waterwegen elkaar. De Lek is in het verleden op deze plaats doorsneden door het Amsterdam-Rijnkanaal.

Schepen die de Lek willen oversteken vanuit Amsterdam naar bijvoorbeeld richting Duitsland moeten eerst worden geschut in de Prinses Irene-sluizen.

Achter de heftorens van de sluis hangen donkere wolken met slieren hagel, natte sneeuw en/of regen. In de sluis waar wij een kijkje in nemen gaapt een groot gat; helaas worden er aan onze zijde geen schepen geschut. Het kanaal – een van de drukst bevaren kanalen ter wereld – is 72 kilometer lang en wie van achter de Prinses Irene-sluis in het water springt kan ongehinderd tot aan de sluizen bij IJmuiden in deze grote bak met water zonder obstakels doorzwemmen.

Verder wandelend de dijk af, om de westelijke bebouwing van Wijk bij Duur

stede heen en via het prachtige wandelpad richting het buitengebied.

Over de Trekweg en als het ware door de fruittuin van de provincie Utrecht richting Cothen. De knoppen in alle appel-, peer- en kersenbomen staan op uitkomen. We zijn dus iets te vroeg voor bloeiende boomgaarden.

De donkere wolken boven Cothen voorspellen niet veel goeds, maar we stappen rustig door en zoeken via het Kersenpaadje de Kromme Rijn op. Daar worden we getrakteerd op een paar hagelsteentjes, maar daar wordt je niet nat van. Door de Dorpsstraat, langs de in 1905 gebouwde Petrus en Paulus-kerk, steken we de Kromme Rijn over richting Kasteel Rhijnestein. Van dit kasteel wordt al melding gemaakt in 1248. Vroegere bewoners van dit kasteel: Jan van Rhijnestein, een bastaardzoon van de bisschop van Utrecht en de families Van Beek – Calkoen, van 1778 tot 1960 burgemeesters van Cothen.

Na opnieuw de oversteek van de Kromme Rijn, via het oudste gedeelte van Cothen wandelen we via een glibberig voetpad, waar iedereen op de been blijft, richting provinciale weg N229. Die steken we veilig over en staan dan plots op de parkeerplaats van restaurant De Jonge Graaf.

Daar worden we verwacht voor de lunch.

In een aparte ruimte staan al twee lange tafels klaar en na de bestelling van een drankje wordt de menukaart bestudeerd. En wat blijkt – ruw geschat – aan de ene tafel zitten de uitsmijters en aan de andere tafel de pannenkoeken. Met gejuich wordt de lunch begroet als deze wordt opgediend.

Na de lunch en een bezoek aan de toiletten gaan we in de file staan om af te rekenen.

Voordat we echter opnieuw de Kromme Rijn weer oversteken wordt de groepsfoto gemaakt. Met de afgedamde Kromme Rijn aan onze rechterhand wandelen we in de zon naar Wijk bij Duurstede. Eenmaal aangekomen in de bebouwing van de stad steken we weer de Kromme Rijn over en nu vervolgen we de tocht met de rivier aan onze linkerhand.

Uiteindelijk komen we aan de oude gracht van de oude binnenstad en via de Veldpoort wandelen we naar de Markt in het centrum, waar het oude stadhuis uit 1666 wordt verbouwd en waar we onder de indruk zijn van de massieve toren van de St. Jan de Doperkerk. Wandelend door de staatjes van de oude binnenstad (Peperstraat en Muntstraat) gaan we richting Kasteel Duurstede. Eenmaal door de entree richting het kasteel staan we ineens in een parkachtige omgeving en vergapen we ons aan de don jon (een vierkante woontoren uit 1270) en een Bourgondische toren uit de 15e eeuw.

Na de rust en de sfeer in het park te hebben opgesnoven, klimmen we de Lekdijk weer op en met het zicht op de rivier en de pont keren we terug op de parkeerplaats om de auto’s terug te rijden naar Montfoort en Linschoten.

Een dag met een gouden randje.

Johan de Jong