Verslag Busreis 2022

Verslag busreis van seniorensociëteit het Knooppunt naar Westfriesland.

Voor foto's klik <<HIER>>

Voor video klik <<HIER>>

Woensdag 7 september was het eindelijk zover.

Nadat er twee jaar i.v.m. de coronaproblemen geen busreis kon plaatsvinden, hadden zich er nu ruim 90 leden van Seniorensociëteit het Knooppunt Montfoort/Linschoten opgegeven om met de busreis mee te gaan.
Ondanks dat de weersvoorspellingen de dagen ervoor er niet zo goed uitzagen begon deze dag toch met een waterig zonnetje en het was een goed voorteken, want het is de hele dag droog gebleven.

De 2 bussen zouden om 8:15 u vertrekken en de eerste mensen hadden zich al vroeg gemeld om er zeker van te zijn een mooi plekje in de bus te bemachtigen.

De eerste bus reed in eerste instantie de halte in de verkeerde richting voorbij en het duurde even voor deze weer terugkwam. Toen was het wachten op de tweede bus, maar die kwam gelukkig wat later ook aanrijden.

Nadat iedereen zich gemeld had bij Okke of Theo kon een plaatsje in de bus uitgezocht worden en vertrokken we toch nog op tijd richting Hoorn.

Het was gelukkig niet al te druk op de weg en kwamen we rond 9:45 u in Hoorn aan op het stationscomplex, waar de stoomtram al op ons stond te wachten.

Onderweg in de bus werden de Museum- en Vriendenloterij VIP kaarten door Okke en Theo opgehaald, (in totaal 47 st) want die werden bij het inchecken gescand en daardoor hadden we recht op een behoorlijke korting voor de reis.

Ondertussen konden we op het treinstationnetje in het museum de geschiedenis bekijken van de Stoomtram van vroeger. Je kon haast de sfeer proeven van 100 jaar terug en dat kwam zeker niet in het minst door de stoom en het geluid dat de stoomlocomotief produceerde.

Uiteindelijk werden de instapkaartjes voor tram, boot en Zuiderzeemuseum geprint en konden we instappen in de stoomtram. Er waren 3 wagons voor ons gereserveerd dus zaten we allemaal redelijk bij elkaar.

Onderweg in de stoomtram kregen we een kopje koffie of thee met wat lekkers erbij. Het waren voeger trouwens wel harde houten bankjes waar ze op moesten zitten, maar voor de rest was het een mooi treinreisje.

We kwamen langs diverse oude stationnetjes o.a. Wognum, Twisk en Opperdoes. En in Wognum werd er even gestopt en kon je ook weer de sfeer van vroeger proeven en even de benen strekken, wat ook wel nodig was door het zitten op de houten bankjes.

Nadat de stoomtrein na ongeveer een uur aankwam in Medemblik werden we losgelaten en hadden tot 13:20 u de tijd om in Medemblik rond te kijken en maakten vooral de dames van de gelegenheid gebruik om te shoppen en kon je daar natuurlijk ook even een terrasje pakken , want de zon liet zich al behoorlijk zien.

Om 13:20 u, nadat ook alle rollators ingescheept waren vertrok de boot “de Friesland” richting Enkhuizen.

In de jaren 80 voer deze boot als veerboot tussen Harlingen en Terschelling

Tijdens deze mooie vaartocht op het IJsselmeer kregen we een heerlijke lunch aangeboden waar iedereen zich te goed aan deed.

Ook was er daarna tijd om op het dek nog even uit te waaien en kwam Enkhuizen al in zicht.

Bij het Zuiderzeemuseum werd na ruim een uur afgemeerd en gingen we van boord en kon de dwaaltocht over buitenmuseum en in het binnenmuseum beginnen. Doordat het een behoorlijk groot terrein is kon lang niet alles bezocht worden. Maar er was voor ieders belangstelling genoeg te zien.

Naast de nagebouwde huisjes uit Hoorn en Zwaag kon je ook Kalkovens uit Akersloot, de Vogelhoeksmolen uit Hemelen, een apotheek met Jugendstilgevel uit Hoorn, de lagere school anno 1905 uit Kollum, de Gasthuiskapel uit Den Oever, en de Marker scheepstimmerwerf ‘de Hoop’ bekijken. Maar dit is maar een kleine greep uit wat er allemaal aanwezig is.

Verrassend was ook het feit dat de oude huisjes echt bewoond worden door Enkhuizenaren die in klederdracht buiten aan de koffie zaten.

Dit verslag zou veel te lang worden wanneer alles wat er te zien is opgenoemd zou worden. Daarom staan aan het einde van dit verslag twee websites genoemd, die het bezoeken meer dan waard zijn en we kunnen iedereen adviseren daar een kijkje te gaan nemen.

Toen iedereen ondertussen wel een beetje vermoeid weer bij het beginpunt terugkwam, lag daar een sloep klaar die ons naar Enkhuizen overvoer.

Daar stonden onze bussen klaar en na het tellen van de neuzen vertrokken we rond 16.30 u weer naar Montfoort.

Helaas belandden we rond Amsterdam in een file veroorzaakt door de voetbalwedstrijd Ajax – de Rangers.

We zouden om 18:00 u weer in Montfoort terug zijn, maar dat lukte uiteraard niet.  Ondanks dat Okke nog een alternatieve route had bedacht, kwamen we een uur later bij de Heeren van Montfoort aan, waar een smakelijk diner werd geserveerd. Het heerlijke 3 gangendiner maakte het fileleed meer dan goed en vooral het toetje maakte indruk door de heerlijke smaak en door de wijze van serveren. Het toetje werd nl. in het donker gebracht met vuurwerk ijsfonteintjes. Doordat we veel korting hadden ontvangen op de reis, werd het eerste drankje door het bestuur aangeboden.

Rond 21:00 u ging iedereen naar huis en naar we gehoord hebben met voldaan gevoel.

Al met al een geslaagde busreis mede door de gunstige weergoden, en kijken we nu alweer uit naar de busreis van volgend jaar, die hopelijk in mei kan plaatsvinden.

Jan en Lieske van Rooijen.

Kijk ook eens op https://www.stoomtram.nl/ en https://www.zuiderzeemuseum.nl/ voor een kijkje in het Stoomtram- of het Zuiderzeemuseum, dat is de moeite waard.