Verslag Muziekmiddag 3-5-2024

Verslag Muziekmiddag 3-5-2024

De muziekmiddag was goed bezocht en de muziekliefhebbers konden genieten van ingetogen, romantische en soms spectaculaire beelden.
Het programma was samengesteld door Jan Berend de Ruiter en Chris Koetsier.

01 Conquest of Paradise. (op verzoek)
Vangelis, een Griekse componist en multi-instrumentalist, was vooral bekend van de filmmuziek voor Chariots of Fire uit 1981 (waarvoor hij een Oscar won) en Blade Runner uit 1982, de nummer 1-hit Conquest of Paradise uit de film 1492: Conquest of Paradise (1992).
02 Brahms Symphony No. 3 – III. Poco allegretto
Brahms was een van de laatsten der grote romantici, hij was sterk georiënteerd op de classicistische stijl van de Eerste Weense School: Mozart, Haydn en Beethoven. Hij dweepte met Beethoven en Bach, geloofde in de conventionele vorm en structuur en was een tegenstander van de 'rebelse' Wagner en Liszt.
03 Voi che sapete uit La Nozza die Figaro
Patricia Janečková, sopraan, (Münchberg, 18 juni 1998 – Ostrava, 1 oktober 2023). In november 2010 werd ze bekend als winnares van het Tsjechisch-Slowaakse televisieprogramma Talentmania.
Op 10 februari 2022 schreef Janečková op haar Instagrampagina de diagnose borstkanker te hebben gekregen en haar carrière voor onbepaalde tijd op een laag pitje te zetten.
De behandeling leek in eerste instantie succes te hebben, maar op 1 oktober 2023 overleed,25 jaar oud, alsnog aan haar ziekte.
04 Fantasie Impromtu
Een compilatie van Jonah Ho (5 jaar), Tiffany Poon (11 jaar) en Daniil Trifonov.
Chopin componeerde dit werk maar het werd pas na zijn dood uitgegeven.
In 1960 kreeg de pianist Arthur Rubinstein het "Album van de Barones van d'Este" in zijn bezit. Het album bevatte een manuscript van de Fantaisie-Impromptu in Chopins eigen handschrift, gedateerd 1835, met vermelding op de titelpagina: "Samengesteld voor de Barones van d'Este door Frédéric Chopin". Geschreven voor de liefde??
05 Suliko gezongen door de koor Basiani (op verzoek)
Het werd geschreven door de Georgische dichter Graaf Akaki Tserteli (1840-1915) in 1895 en in hetzelfde jaar gepubliceerd. De graaf vroeg aan zijn muzikaal getalenteerde nicht Varenka Tsereteli (1874-1948), om een melodie voor het gedicht te componeren. Zij heeft pas op latere leeftijd in 1937 de erkenning gekregen.
Ik zocht het graf van mijn geliefde,
ik kon het niet vinden, het was verloren gegaan!
Bitter wenend klaagde ik:
“Waar ben je, mijn Suliko?”
06 Piano Concert no.5, III Rondo. Allegro
Yunchan Lim (piano) won de eerste prijs in 2022 op de Cliburn Inetrnational Piano Competition toen hij 18 jaar oud was. Het maakt hem de jongste winnaar van de Competition.
07 Casta Diva uit de opera Norma
Norma is een tragedia lirica, een opera in twee bedrijven van Vincenzo Bellini op een libretto van Felice Romani naar Norma, ossia L'infanticidio (een tragedie in 5 bedrijven) door Alexandre Soumet. De eerste uitvoering vond plaats in La Scala op 26 december 1831. Deze opera wordt algemeen beschouwd als een klassiek voorbeeld van de belcanto-traditie, en Casta diva is uitgegroeid tot een van de bekendste aria's.
08 Rhapsody in Blue.
100 jarig jubileum. Uitvoering In deze film speelt het zelfde orkest wat in 2-februari 1924 de première speelde. Gershwin voltooide de rapsodie in een zetting voor twee piano’s op 7 januari 1924. Terwijl Gershwin bezig was met componeren, nam Ferde Grofé zijn intrek in Gershwins woning. Het was Grofé’s taak, als vaste arrangeur van Whitemans band, om het werk te orkestreren. King of Jazz is, een van de eerste, Amerikaanse pre-Codepre-Code-kleurenfilms uit 1930 met Paul Whiteman en zijn orkest in de hoofdrol. Gesproken inleiding door Paul Whiteman.
09 Piano Sonate nr.11 KV331, III Rondo Alla Turca: Allegretto Dit is het derde en laatste deel van de sonate. Het stuk heeft een 2/4-maat en staat in a mineur en A-majeur. Het stuk bootst het geluid van een Mehter Marşı (oude Turkse legermuziek) na. Naar dit stuk wordt vaak verwezen als "Turkse Mars".

Pauze

10 Triomfmars uit Aida vanuit de “Arena di Verona” (op verzoek)
Dit enorme Romeinse amfitheater werd in 30 n.Chr. voltooid en werd gebouwd om strijdwagens tegen elkaar te zien racen en gladiatoren tegen leeuwen, wilde dieren en elkaar te zien vechten tot de dood erop volgde. De atmosfeer en indruk die dit op drie na grootste amfitheater ter wereld maakt wordt alleen maar verhoogd door de langzaamaan afbrokkelende muren. Tegenwoordig minder bloeddorstig vermaak.
11 Duet uit de Parelvissers. (op verzoek)
Nadir (Matthew Polenzani) keert na jaren vol avonturen onverwachts terug naar de parelvissersgemeenschap. Als hij alleen is met zijn goede vriend Zurga (Mariusz Kwiecień), herinneren de twee zich hun laatste reis samen: in Candi zagen ze een mooie vrouw in de tempel van Brahma. Ze werden allebei op het eerste gezicht verliefd op haar, maar ze zworen haar te vergeten vanwege hun vriendschap. Ze zweren nu opnieuw vrienden te blijven.
12 Vioolconcert no1, III Finale. Allegro energico
Hillary Hahn’s eerste grote optreden was op 12-jarige leeftijd met het Baltimore Symfonie Orkest in 1991. Internationale aandacht trok zij in 1995 door een optreden in Duitsland met het Symfonieorkest van de Beierse omroep, dat op TV en radio werd uitgezonden in heel Europa.
Hier in 2016 met hetzelfde orkest.
13 Bohemian Rhapsody
Het lied bestaat uit zes delen, waarin een aantal onderling sterk verschillende muziekstijlen aan bod komen. Het nummer combineert onder meer progressieve rock met hardrock en progressieve pop. Hier vertolkt door het Belcanto koor Vilius (Litouwen).
14 Menuet uit het strijkkwintet op. 11 nr. 5
Het bekendst is wel zijn Menuet uit het strijkkwintet op. 11 nr. 5 (G. 275) voor strijkers, ook wel het “menuet van Boccherini” genoemd.
15 El Cascabel
Mariachimuziek is in de 19e eeuw ontstaan, toen muziek van Spaanse theaterorkesten gecombineerd werd met Mexicaanse instrumenten. De muziek komt oorspronkelijk uit de westelijke deelstaat Jalisco.
16 Slavische dans opus 72, nr2
De Slavische dansen, gecomponeerd tussen 1878 en 1888, staan bol van oude Tsjechische dans- en volksmuziek. De ontdekker van Dvořak, de grote componist Johannes Brahms zou erop aangedrongen hebben om de bundels uit te geven. In ieder geval bracht de eerste bundel voorzichtige roem voor slagerszoon Dvořak. Later bewerkte Dvořak de dansen op een schitterende wijze voor symfonieorkest.
17 Locus Iste. (op verzoek)
VOCES8 is een Brits vocaal ensemble, oorspronkelijk opgericht in 2003 en in 2005 gehergroepeerd door de broers Paul en Barnaby Smith, beide voormalige koorzangers van Westminster Abbey. Het grootste deel van zijn geschiedenis bestond het ensemble uit twee sopranen, twee contratenoren, twee tenoren, een bariton en een bas. In 2018 was een van de countertenoren vervangen door een vrouwelijke alt.
18 Adagio uit Spartacus en Phrygia
Deze muziek werd bekend door een TV serie in de 70-er jaren. De beelden hebben een ding gemeen: aangedreven door de wind. Met beelden uit de TV serie en beelden van windkunstenaar Theo Jansen.